The First Research Pavilion of BioMat Group

The pavilion is a double-curved, parametrically designed segmental shell of light, single-curved wood and biocomposite elements supported by three curved crossed wooden beams. The project is the result of 10 months of intensive work, which is based on several years of research in the field of the application of biobased materials and various concepts for a future-oriented sustainable architecture.

Opening ceremony took a  place on Wednesday, August 15th at 6 p.m. next to the Kollegiengebäude II on the Campus Stadtmitte opposite the Katharinenhospital. Can be visited until end of December 2018.

The pavilion is the direct result of cooperation between experienced architects, around 40 architecture students over two semesters, with support from the University of Stuttgart, the German Agency for Renewable Resources (FNR) under the Ministry of Food and Agriculture (BMEL), the Baden-Württemberg Foundation and multiple industrial funding.

Industrial and research cooperation took place with: Fraunhofer-Institut für Holzforschung (Fraunhofer WKI), Mathias Stange ETS and profine GmbH in the framework of the Research Project (BioProfile), FKZ: 22021516.

International and local collaboration has taken place, among others with the Technical University Eindhoven in the Netherlands (TU/e) – Department of Built Environment – Prof. Patrick Teuffel and various institutes of the University of Stuttgart, including the Institute of Construction and Structural Design (KE, Faculty 02: Civil and Environmental Engineering) – Prof. Urlike Kuhlmann and the Institute of Engineering Geodesy (IIGS, Faculty 06: Aerospace Engineering and Geodesy) – Prof. Volker Schwieger.